De lachende kust van Afrika

;

En natuurlijk Vrienden van Gambia.

Een van onze doelen is natuurlijk Marloes Kok die haar ziel en zaligheid inzet voor de ontheemden in Gambia. Nu eindigen we in Gambia en bezoeken natuurlijk Marloes.

Haar verhaal staat op de haar site .http://www.vriendenvangambia.nl

Dat ze veel goeds met ons geld doet is duidelijk.

Met het geschonken geld koopt ze bijv zakken rijst en dozen eten wat ze uitdeelt. Maar ook zorgt ze voor bovengebitten of sonarlampen.etc etc etc. Alleen hangt af van wat er binnen komt. Met grotere giften grotere projecten als scholen en het onderhoud er van. Alles hangt af wat er binnen komt natuurlijk.

 

Het fijne van haar manier van werken is dat ze het geschonken geld koppelt aan een gezicht en wat ze ervoor aangeschaft heeft. Haar transparantie is heerlijk. Dat ze zoveel goeds kan doen is eenvoudig, Gambia is het armste land van de Afrika.

 

De armoede is zo bizar dat ze spreken van twee armoedegrenzen; de armste en de extreem armste. Dat wil zeggen diegene die niet eens een huis hebben en diegene die nog net een dak boven hun hooft hebben. Darbij zijn inwoners ook de vriendelijkste van Afrika.

Gezondheidzorg is een drama. Iedere arts heeft in theorie de zorg over 10.500 patiënten. Apotheken bestaan niet wel drogisterijen voor diegene die cash heeft. En dan als het in voorraad is…
Aids bestaat niet, als je het krijgt word je zwaar gestraft….Wel sterven er ieder jaar minimaal 1000 inwoners aan HIV.

Een grote bron van inkomen is de landbouw. Daar wordt niks aan verdient mede te danken aan het weer; droogte of zware regen. De wisselkoers is Dalasi. De koers is 100gmd is waard 1,75€. Een goed maandloon is 87 €.

De helft van de bevolking is analfabeet. Diegene die naar school kan betalen krijgt les in de koran en spreekt dus Arabische. Degene die niet naar school gaat spreekt Madinka,Wolof,Sener en andere onmogelijkheden. Gelukkig hebben wij onze talenknobbel rik bij ons….

Tot 2017 was hier een gruwel dictator aan de macht genaamd Yahja Jammeh. (Idi is er niks bij…..) Hij vermoorden net zo makkelijk journalisten als rechters. Helaas is hij zijn straf ontlopen door naar Equatoriaal-Guinea te vluchten.

Ook nam hij zijn Rolls Rots en een vloot ander kostbaar blik, en minimaal 332 miljoen € aan cash mee. Nu is het strafhof bezig met zijn rechtszaak al zal dat weinig op het lijf hebben vrees ik.

Er zijn nieuwe verkiezingen geweest en na een zee onrustige periode is de rust terug in het land al duurde dat even. De politieke gevangen zijn vrijgelaten, gokkantoren zijn weer open en er heerst weer bedrijvigheid in de haven. Er wordt weer geïnvesteerd en de gevluchte Gambiaan keert weer terug. Na de verlossing van de dictatuur krabbelt het straatarme land weer voorzichtig op. Nu maar hopen dat de nieuwe pres. het volhoudt!

Ok verder met Marloes want doorvoor gaan we uiteindelijk. Haar hooft zit vol met uit te voeren projecten. Ze bouwt niet alleen scholen maar zorgt ook voor de interieurs.
Ook zijn er talloze individuen die dankzei haar en ons naar school kunnen of een dokter bezoeken. Ze is al blij met een kleinigheid. Net als in Nepal van stichting Veldwerk is je geld 25x meer waard. Waar wij een kist bier voor kopen kun je een persoon die pech heeft in het leven een jaar lang rijst geven. Het zijn de kleine dingen die zoveel goed doen hier!

Nu weer auto’s prepareren voor de grote oversteek. Er moet nog van alles vast gelast worden en verstevigd. Gelukkig helpen Bob Maat en Marcel Nieuwland mee met hun vaardigheden!

Case

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...