Het conflict West-Sahara

Sinds 1975 had Marokko bedacht om het moederland te herenigen met West Sahara.

Het werd bezet door 55000 Marokkanen. Ondanks het Madrid akkoord werd Polisario opgericht en was het feest. Polisario vocht met behulp van Algerije en Mauritanië.

En zo voort. 

Er vielen duizenden doden tijdens grote offensiefs. Uiteindelijn een vorm van vrede tot de Marokkanen een 2700km grote zandmuur bouwde en bewaakte met een leger soldaten. Je begrijpt weer feest… Het is puur landjepik en als je dan de steun van de VS en van Iran win je het nooit. VN-missie komt er en belooft een referendum. Dit moet nog komen.

Word leuk…

De oorspronkelijke bewoners van West Sahara (Sahrawi) leven nu met zijn alle in vluchtelingenkampen. Het gebied wordt de tuin van de duivel genoemd en passeren we me maar op grote afstand.  De Sahrawi worden aan een lot overgelaten en vergeten, al bijna 50 jaar. 

Polisario heeft hun eigenland van boven tot onder vol gestapeld met mijnen. Alleen de enige soort van min of meer veilige weg is hier vrij van. Deze weg hebben we te gaan zijn.

Ondanks alles heeft Marokko diplomatiek succes wat zeer slecht valt bij de zelfbenoemde staat; Arabische Democratische Republiek Sahara (Polisario).

Hier is de cartoon omtrent Assad maar geld voor het hele midden oosten.

Dus Inmiddels dreigt polisario de oorlog te verklaren met Marok, Algerije haalt uit naar Marokko, Al Jazira beschuldigt marok van financieren terrorisme, Turkije steunt marok etc. etc., dit is 22-12-2019…

Ze blokkeerde hiervoor de grensovergang Guergueray voor 48 uur en laten we daar nu net over moeten..

Iets in me zegt dat ik blij zal zijn als we hierdoor zijn, ach het is maar 1704 km door dit land  en met het vliegtuig 2 uur….

Grensovergang West-sahara Mauretanie; Een rotsblok en klasnhnikov.

Hier is dus gehoorzaam wachten tot je aan de beurt ben. Wat we zeker zullen doen….

case

Dit vind je misschien ook leuk...