Etappe 2 dag 5

De rit naar Berlijn was erg vermoeiend. Binnendoor gereden omdat we geen snelweg meer konden zien. Nou daar kwamen we achter. Hobbeldehobbel over oeroude kasseienwegen kilometers lang door dichte bossen🦌🐗. Bijzonder de houtsnijwerken langs de weg een soort straatnamen die men zeer kunstig uit een brok boom gehakt heeft. T geeft wel meer sjeu dan die blauwe naamplaatjes die we kennen. Maar t kost dan ook wel ff meer tijd en moeite om iemand te vinden die het Heiloerbos in wil daarvoor. Vrijwilliger? Begin dan maar met de Westerweg 198a 💪😉
Eindelijk in Berlijn aangekomen zijn we naar de restanten van de muur gereden die in 1989 gesloopt werd met daarmee de val van t communisme. De restanten gezien en langs Checkpoint Charlie en de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche gereden.
In de nacht van 23 november 1943, tijdens de 2e weredoorlog, raakte de kerk zwaar beschadigd bij een geallieerde luchtaanval op Berlijn.
De kerk is één van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Door de Berlijners zelf wordt de combinatie van ruïne en nieuwbouw soms oneerbiedig “poederdoos en lippenstift” genoemd. Waarom mag Joost weten en daar maken we maar n kwisvraag van. De toren van het oude deel staat ook wel bekend als “de holle kies” (der hohle Zahn). Die snappen we nog enigszins gezien de gaten.
De kerk stamt van 1895 en in 2011 is men begonnen met een zoveelste herstel. Maar dat zien we niet aan de buitenkant. 
Berlijn is een leuke stad om te vertoeven maar zoveel tijd hadden we helaas niet. Op 16 april 1945 stond het Rode leger met 2.5 miljoen man sterk aan de rivier de Oder🥁. Aan de andere kant 800.000 Duitsers. Met name oude mannen en kinderen van de Hitler Jugend. Die gek met dat vette snorretje heeft veel ellende gebracht in de wereld. Dat zullen we morgen nog extra ervaren.
De slag die volgde kostte 180.000 Duitse en Russische levens. De meeste sporen zijn verdwenen maar in sommige gebouwen zie je nog steeds de kogelgaten en bomscherfsporen terug. 
De toren bij Alexanderplatz hebben we overgeslagen vanwege t slechte weer maar, als je hier bent dan kun je met mooi weer vanuit hier helemaal rondkijken over heel Berlijn. 
We zijn moe van de reis en het eentonig gebrom van de motoren maar we moeten morgen weer verder. Nog 2 dagen dan hopen we weer veilig thuis te komen. Onderweg telden we de vele kruizen van verkeersslachtoffers langs de weg. We zijn er maar bij 57 mee gestopt want daar wordt je niet vrolijk van. De natuur maakt t weer goed, t weer is minder. Het blijft bijzonder om zo door de andere wereld te toeren. 
De avond afgerond in de Berlijnse Irish pub 🎸🎷🎶 met n happie en drankje om het zo internationaal mogelijk te houden, en op tijd in ons mandje in ons hotelletje.
Even de stand.. we hebben inmiddels 6000 km gereden .
Ik begreep dat alle lezers een eurocent per km dokken dus dat gaat goedkomen.😜
Groet van ons vieren.
https://youtu.be/Aevlhhrnjl0

Dit vind je misschien ook leuk...