Kater maar niet van de drank.

Maandagochtend 2 maart 4 uur 2-2-2020

Logo gemaakt in samenwerking met met steun en toeverlaat;Grijze Jos
langzaam maar zeker verandert de woestijnsteppe naar de zandbak

Ik word wakker door een penetrante riool stank in mijn neus. De kakkerlakken wonen in de lamp boven ons bed. Gisteravond verloor Ajax ook nog van AZ. Niks is erger dan je cluppie zien verliezen als je omgeven bent door AZ-fans. Begrijp helemaal waarom mijn vriend Mart niet naar Ajax kijkt in de Wit.

Op een moment lag de halve moter in onderdelen naast de auto om er bij te kunnen

Het zei zo, we worden toch kampioen! Wil weg hier.

Iets over het hotel dan maar. Er zijn aparte ruimtes voor de streng religieuze bewoners die hun eten privé willen verorberen. Deur dicht en de boerka kan af?? Maar er is een gedoogbeleid wat betreft hasjiesj. Een ruimte achteraf rookt de jeugd toeters of het caballero is en achterelkaar. We ruilden wat met elkaar, wij hadden zoute drop maar dat was geen goede ruil

na twee uur graven in een Maverick, maar onze Rudi flikte het weer!

De hoofdruimte wordt gevuld met voetballiefhebbers. El classico komt en het is stampvol met theedrinkende kaftan dragende mannen die niet praten.

Maakt niet uit waar ik kijk het is overal drama

Straks naar de Grensovergang.

Ron ondergaat of hij geen saus heeft. Dit gaat dmv temperatuur meeting op zijn voorhoofd. Dat hij oververhit is door de hitte is wat anders klaarblijkelijk

Vanaf Marokko/Westelijke Sahara is er eigenlijk maar één toegankelijke grensovergang. Langs de hele zuidelijke grens van Marokko liggen mijnen waardoor het gebied gevaarlijk is om doorheen te rijden. We hebben op voorhand gekozen voor een fixer die ons om 10 uur opwacht bij de grens. Het is kostbaar maar de complexiteit is zo uitzichtloos dat we het op de koop toe nemen. Te veel stempels nodig van de juiste door ons betaalde personen. We zien het wel.

Onze fixers die voor ons gemak de overgang regelden….
Het zijn Berbers

Verder is het een streng islamitisch en zullen we ons daaraan moeten houden. Zeker geen drank mee of je vrouw die hier rechteloos zijn. Pinnen gaat niet en de valuta is Ouguiya. Dit geld heeft meerdere koersen omdat het nogal eens wisselt en niet iedereen is op daarvan op de hoogte.

10 uur staat de fixer bij de grens ons op te wachten.

Maar 10 uur stranden we ergens in de zandbak…

Het doemscenario heeft zich voltrokken. Ron komt stil te staan met kokende moter. Het eieren verhaal heeft geen baat gehad. Nu wordt de voorkant eraf geschroefd.

het niemandsland is een vuilnisbelt van ongekende omvang.Niemand die zich er aan stoorde, je overleeft hier dmv handel in van alles.

De helft van de strijders functioneren als zonnescherm. De zon staat nog laag en maakt zware schaduwen. Ondertussen denderen de zware trucks vlak langs ons met zandstorm achterzich mee trekkend. Dan steekt wind ook nog zijn kop op. 

10.30 Ruud heeft een ander euvel ontdekt…

de veroorzaker van de onrust…
gelukkig hadden we de oplossing ;Ruud!

Een stuk slang wat de vorige eigenaar met tape gerepareerd heeft was doorgeslagen. Nieuw stuk slang hebben we mee. Vooralsnog nog hebben we dus mazzel.

grensperikelen..

Nu alles er weer op!!

11.00 we krijgen gezelschap van de gendarmes. De dominee mag zijn jargon weer aanspreken, zijn kunstje werkt en ze vertrekken.

12.00 uur rijden we weer en komen 13.00 uur aan bij de grens.

Na een uurtje en 10x paspoortcontrole, kentekens etc. zijn we west Sahara uit.

De grensovergang met west-sahara

De auto moeten door een x-Ray en duurt even. 

Wij verblijven een paar uur in niemandsland wat een dorp op zich is en maken de ellende daar mee. Het is een sloperij van lopende wrakken en dames van plezier. De vervuiling is enorm. Overal plastic, autowrakken en fecaliën. Het inmiddels bloedheet en zoeken een beetje schaduw en hopen dat de auto’s snel komen.

Barre deed net of hij het leuk vond.
Dit was niemandsland met in de verte de grenspoort van West-Sahara

16 uur. Ron en Robin hebben 2 uur staan wachten op doorgang. De motorfiets voor de reserveonderdelen heeft geen kenteken en dan ben je aan de beurt. Ondanks dat Robin generaal is in Amsterdam was trapte ze daar niet in. En wij maar wachten tussen de autowrakken in het zonnetje.

Ronnie word gecontroleerd op sars en word goedgekeurd

Eindelijk mogen we doorrijden van Sidi. Op naar het volgende optakel. Iets met verzekeringen. Uurtje verder doorrijden en moeten we betalen.. Volgende optakel stempels in paspoort en en een druiloor die Barre zijn niergordel wilde hebben. Barre weigert, heeft hem zelf nodig. We geven hem een protectie jas en mogen door. Heel vreemd hoe je zwicht voor dit soort ellende na 5 uur in het zonnetje staan uit te drogen.

En dan op naar Nouadhibou . Inmiddels waait het weer en worden we gezandstraald onderweg. Sidi rijdt voor en begeleid ons zorgeloos langs de vele roadblocks. De stad ligt op een peninsula en na 50 km over de landtong doemt de stad op. Het is een groot en anders. Laagbouw en er is niks afgemaakt en vooral veel zand. Het is een compleet andere wereld. Het lijkt op Timboektoe van foto’s af.

Wachten op een vracht vraagt geduld

Nu in hotel El Jazira waar geen of nauwelijks wifi is.

Het is 20.00 uur en we moeten nog eten. Een dag van wel 200km gereden en 12 uur onderweg zonder eten. Wat we zagen aan restaurants was vragen om ziek te worden als je er al aan dacht….

ze houden niet van zon hier en pakken zich in of het sneeuwt
Het niemandsland tussen West-sahara en Mauretanie was gevuld met autowrakken en mijnen. Robin vertelde van een toerist die op een bergklom om een overzicht foto te maken. De militaire zetten het op een schreeuwen dat hij zich niet mocht bewegen.Hij stond tussen de mijnen in . Het duurde tot de avond voor er iemand kwam met een detector om hem er veilig uit te loodsen.
De mijnen liggen er nog steeds.. toerist moest naar het riagg.

Case

Dit vind je misschien ook leuk...