Dakhla laatste dagen en het Katholieke carnaval.

Berber meisje draagt met portret van koning Mohammed 6de

7 uur 18 gr

Nu een dag niks in een stad waar niks te doen valt.

In Deze oude berber stad wonen 110.000 mensen. Het is 400 jaar overheerst geweest door de Spanjool en het heette het Spaanse Sahara. In 1975 werd het aan Mauritanië gegeven in 4 jaar later ingelijfd door Marokko. Het ligt op een landtong van 50 km lang. Door het koude voedselrijke water waren de zeeën vol met vis zelfs noordkapers en grijze walvis. De standen lagen vol met Robben. Dat is over, de zeeën zijn leeg en het herstel van de Robben populatie schijnt zich te herstellen. 

Het strand de parkeer plaats voor oude truck.

Dus ik met ton gister tijdens de testrit naar la Sarga waar de grootste populatie monniksrob zich bevindt. Niets dus, alleen plastic. Wat een vervuiling hier. Alle afval lazeren ze gewoon op het stand en de wind doet de rest. Verder is het strand een dependance van Anema (handelaar in oude trucks) geworden. Oude trucks die wachten op een reparatie of een koper. Het epische Dakhla is een bouwput van 20ste eeuwse architectuur wat nooit af komt. Een grote puinhoop wat normaal schijnt te zijn en Afrika heet? Vegetatie is er niet meer. Bomen en gras zie op posters wat de berbers in hun huiskamer hangen. Tenten staan alleen nog in de woestijn. In de Lagune waar het altijd waait zagen we honderden kite surfers. Deze kostbare sport trekt blijkbaar ook neus poederend, hasj rokend en alcohol consumerend volk aan. Bij de ingang van het schiereiland waren er zware controle zelfs met drugshonden! Dus ik verwachtte een Sodom en Gomorra aan feesten en partijen hier, maar niets van dit alles. 

Het gebeds huis

Gister was het vrijdag en de zondag voor de moslims. Dan is het uitgestorven tot de imam het op een joelen zet en de gelovigen hardlopend naar de moskee rennen. Ik heb niks met gelovigheid en begrijp er ook niks van dat mensen zich zo laten knechten. Als je de vrouwen zien schuifelen als aangeschoten wild als ze snel een boodschap doen. Niet alles is gesluierd. Maar de met hooft is meestal bedekt en de boerka beginnen we steeds meer te zien. Daarentegen gaan de mannen avonds voetbal kijken en kopjes theedrinken in afgeladen stamcafés. De vrouw doet de afwas of wacht haar zwangerschap af.

Bedekte dames

Het is God zei dank niet onze wereld maar hoe was het bij ons 50 jaar terug? De pastoor was de baas! Was niet veel beter volgens mij op de boerka na dan. Het zal wel iets met cultuur te maken hebben en wie ben ik om daar over te oordelen. Straks in Mauritanië zal het alleen maar erger word.

De wc-pot wordt steevast gevuld. Gisteravond heerlijke vis gegeten die toch niet zo heerlijk was. Straks het dorp in split pennen, Duck tape en tai-tips kopen. Hopelijk houden we het vol en hoeven we niet te hurken op een plek waar niet eens je ogen durft te openen…

heerlijke die vis

16.18

In de stad is er een soort carnaval. Er zijn nog een paar honderd katholieken over vanuit de Spaanse overheersing. Die mogen hun ding doen . Alleen voor kleuters tussen de 3-5 jaar oud.

feest voor de kids van de Church of our lady of Mount Carmel.

Het anders als bij ons. De klasjes zijn verkleed in een thema en worden met veel bombarie voorgesteld aan de gemeenteraad. Ik zie voor het eerst heel veel vrouwen op straat. Weliswaar zwaar gesluierd is er een vorm van luchtigheid. Het gaat geforceerd dat is duidelijk, het is geen ‘s-Hertogenbosch. Na het defilé maakt iedereen weer net zo snel dat hij wegkomt als dat ze kwamen. Carnaval over, tot volgend jaar.

Alles is gereed voor de laatste etappe. Morgen verder, op naar Banjul!

met Robin tijdens de stadswandeling

In ons hotel is wat bier te krijgen. Dus komt er een ambtenaar bier drinken aan de bar. De moslim mag geen alcohol drinken maar in dit geval wel. Betaald later…

case

Dit vind je misschien ook leuk...