Sherap & Ang

Het verhaal van onder andere sherap en Ang opgemerkt door Embolden Alliance. Dit is een non profit organisatie voor de meest kwetsbare uit de samenleving

Op de dag van de grote aardbeving zou sherpa met zijn bedrijf een rafting doen in de bergen. Het werd snel duidelijk dat iedereen terug moest naar Kathmandu en daar verder te zien.
In de nacht komen ze in een pikdonker Kathmandu aan, hun appartement was nog heel ook van de buren. Hij besefte dat ze al 24 uur niks gegeten had en ging voor iedereen noodels maken. Als berggids red ik me snel zonder gas en stroom. Maar wel voelde hij zich angstig op dat tijdstip ook omdat de enen na de andere zware naschok arriveerde.
De dagen na de aardbeving begonnen zijn oude klanten hem geld te doneren om de grootste nood op te vangen.
Sherpa sherpa , de eigenaar van wild tracks wist dat hij naar zijn dorp moest om zijn buren te helpen. Zijn dorp ligt tegen de Tibetaanse grens en telt 26 huishoudens. Bellen lukte niet dus moest hij er heen.
Toen hij na 3 dagen aan kwam waren er geen doden gevallen maar er stond geen huis meer overeind.Hij begon de eerste levens behoefte te verzamelen , maar hoe kwam het daar. …Gelukkig konden ze het brengen met een helikopter vanuit de regering. Er kwam nog meer hulp via de kajak cup Nepal ( uit Colorado) die ook steunde met wat ze konden. Ze noemde zich dr grassroots gorilla’s .
Ze stuurde ook 4 verpleegkundige en reisde af naar sindhupalchok waar ze 20 afgelegen dorpen voorzagen van directe medische hulp. Ook waren ze druk met evacuaties van gewonden met helikopters . Onder tussen was sherpa op zijn Royal Enfield onderweg naar  de districten nuwakot, sindhupalchok en rasuwa. daar ontmoeten hij internationale hulp organisaties die hij meehielp coördineren. Ook werden de verwoeste scholen  weer doorgestart dmv tenten en zelf reinigende water systemen en zonnen collectoren. Zonder sherpa had deze school nooit een doorstart kunnen maken , of niet zo snel.
Netwerken;
Omdat sherpa en ang in de toeristische industrie werken hadden ze prima inzicht in de taal en complexiteit van  de cultuur. Ze  beheersen er 9  van alle Nepalese  talen. Er zijn er 123…Ook zijn kennis van het onmogelijk kasten systeem was een pre.
Voor westerlingen is dat bijna onbegrijpelijk zo tegenstrijdig alles is. Hier is het vooral doen en regelen want via de normale logistiek werkt het niet hier. Alles gaat van mond op mond.. Het gaat van ; Heeft u onze hulp nodig? prima we komen! Een grote organisatie heeft teveel bureaucratie en werkt zwaar en langzaam. En ze vonden het ook heerlijk om hun eigen land te steunen. Sherpa had al zijn contacten met de hotels en had heel snel een overzicht over de grootheid van de ramp. ook deden zijn contacten op Facebook alle info delen door de wereld. De motorfietsen waren een pre omdat er bijna geen auto’s konden rijden in de bergen
Ang had zijn voordeel met zijn kennis van de lokale verbindingen zodat alle hulpgoederen ook daadwerkelijk aankwamen. De meeste hulp organisaties van buitenaf lopen weg omdat het nagenoeg onmogelijk zoveel tegenstand je krijgt.
Op dit moment;
Beide mannen werken nog steeds in de getroffen gebieden en helpen aan de wederopbouw van een ziekenhuis in dubachour.
Gelukkig is de economische blokkade met India voorbij en komt de wederopbouw pas goed opgang. Want deze blokkade heeft de wederopbouw zwaar gestagneerd.
Bij de mannen hebben grote behoefte om hun landgenoten te helpen en kunnen er niet tegen om hun volk te zien lijden. Ik ben niet religieus maar als ik mensen weer zien lachen is mijn religie  en geeft me een goede nacht rust aldus sherpa.
De overheid doet bijna niks dus de bergdorpen zijn overgeleverd aan o.a. ons en als wij het niet doen want dan..
Wijs geworden..
Lokale kennis, vrijgevigheid, de taal , de cultuur en vooral hun liefde voor de mensheid zijn van onschatbare situatie  bij dit soort rampen. Sherpa en Ang waren instaat om in korte tijd verbindingen te maken en daadwerkelijk eerste hulp te bieden waar andere organisaties faalde. Als laatste woord vragen ze om geld zodat de meest elementaire benodigdheden aangeschaft kan worden. Er werd ook veel spullen overgevlogen uit o.a. de vs maar daarvan kon 35% direct de hoop op. het leek erop of de mensen hun garage opgeruimd hadden…. Met alle respect natuurlijk voor het initiatief maar het moet wel zijn doel bereiken.
Kortom Sherpa en Ang kunnen bij de highlow Rangers niet meer stuk

IMG_1437-300x225 group-photo.p2p4-300x186 hostel-300x170p2p4n

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *