LAATSTE DAG Marokko maart 2017

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.21.25Bovenop de hoge atlas voor de laaste keer

Vrijdag 31 maart Quarzazate 7 uur Paultje is jarig, hoera! Laatste rijdag!

Gisteravond deed alles me zeer. Rivierbedingen rijden heeft zijn prijs. Nu gaat het eigenlijk wel tot mijn stomme verbazing, het bed had ook geen betonnen matras, was nu van redelijke zachtheid. Het zal mij benieuwen hoe het met de jongens gaat, ze zullen uiteraard nog in de ontkenningsfase zijn. Maar als je goed kijkt hebben ze allemaal wat gok ik.
Mount Toubkal word niks, na rijp beraad wordt de berg gecounseld. Het zou een meer dan 400km dag worden en dat is gewoon teveel. Iedereen is nog heel dus laten we dat zo laten. Gister een paar Amerikaanse vrijwilligers werkers gesproken en die vertelde dat ze niet mochten deelnemen aan het verkeer, te gevaarlijk. Nou valt dat ook wel weer mee maar de ravijnen zijn diep.

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.21.31Onze Ron kan zo lekker zorgelijk kijken

De laatste vrijdag alweer, vanavond de motoren inleveren. Geen quo vadis meer zingen van Bram en Freek in mijn helm met Barre in mijn spiegel of Ron of wie dan ook.

Jezus wat moeten we aankomende zaterdag nu doen. Het zal wennen zijn maar zover is het nog niet. Eerst nog een laatste topdag maken net als de andere. Geen verveling of iets bereden wat we hadden kunnen overslaan. Het land is ook zo enorm divers. Nu is dit wel het mooiste stuk Marokko want de kust van Agadir is het niet. Ben ook niet zo een strand mens. En het noorden met rabat en Casablanca is het ook niet. Het rijden daar is ook veel saaier omdat het vlak is.

Ik ben er alleen maar door gereden en gestopt om te slapen jaren terug om vanuit Europa hier te komen op de moter.
Als je meer tijd heb en het leuk vindt om de oude koningssteden te bezoeken kijk je je ogen uit en allemaal op 5 uur vliegen van huis. Nu ontbijten en dan voor de laatste keer op pad.

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.21.38De skar Aid Ben Haddou

14 uur midden in de hoge atlas.

We zitten ergens, Ton en ik. Ton reed lek en iedereen reed voor zich de berg af dus duurt het even want het rijden is geweldig hier en dan let je niet meer op de laatste man.
Het begon al dat we de atlas over gaan met een halve tank, vragen waar een pompstation is en krijg als antwoord Marrakesh. Wij rijden tegen beter weten door en hopen maar dat je gewoon tegen een pompsta- tion rijdt, nou dat hebben we geweten.
Evengoed rijden, halverwege de eerste zonder brandstof natuurlijk maar bij grote mazzel stond er een Parijs-Dakar Spanjaard en gaf ons 20 liter benzine, hulde! Nu nog steeds wachten en weer op de reserve rijden Maar we hebben een prachtige ksar onderweg bekeken, mocht van mijn vrienden het heeten Ait Ben Haddou. Mijn vrienden zagen de te overbruggen afstand die gelopen moest worden en haakte direct af. Gelukkig

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.21.46Geweldige stuurweg en dit is maar de helft wat ik op de foto kon krijgen want de hele piste was 2x zo breed en groot.

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.21.52Bijkomen op een bergtop in de hoge atlas met eindelose uitzichten en arenden boven je hooft gillend.

was er koffie voor de mannen en ik door de rivier naar de ksar
Het was een beeldschone versterkte stadje van de buitenkant uit de 11de eeuw Van de binnenkant was het net Mont San Michel met allemaal straathandelaren in de stad zelf. Ze moeten bij wet verbieden dat ze een wereld Heritage gebouw vol laten lopen met opdringere straathandelaren, jammer was dus niks aan. Dus snel terug waar ik van buitenadem raakte omdat we op 2100m hoogte zitten.

Weer terug tijdens het wachten op broodnodige hulp voor de lekke band Nu tijdens het wachten komen er geen stenen handelaars naar ons toe en Ton merkte het op of ze kwa- men als stroop op ons af. Dus ton nee zeggen tegen Ali kous kous en ondertussen maar hopen dat de mannen komen We zijn ten einde raad, uitgedroogd en oververhit en verhongert omgeven door opgefokte Berbers die sme- ken om stenen te kopen omdat hun kinderen niet te laten verhongeren. We willen alles doen als ze onze band plakken maar dat willen ze niet Ton wimpelt ze af door wat te kopen en de rust keert weder. We zijn achter een muurtje gaan schuilen voor de zon en de wind en net voordat we instorten stopt er een pick-up die ons ophaalt.

Ton in de achterbak met zijn geliefde Honda (onda) en dalen we af naar de garage 30km verderop. Daar werden we weer herenigt met onze kameraden die vol lagen uit te buiken van alle tajine die ze op geknaagd hadden. We waren wat onrustig maar de communicatie ging zo slecht dat ik Barre amper kon verstaan en andersom. Ze konden ook niet bij ons komen omdat iedereen inmiddels op zijn reserve reed. Dan maak je ook het middaggebed nog mee en snellen alle gelovigen de kerk in en sta je. Soms gaan dingen nou eenmaal zo.

Kortom de moter wordt geplakt in een garage en dat gaat beter dan zelf doen. Bijv. waar vind je water in

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.22.04Mad Max Rudi

genaamd om zijn afschikwekkende out t onder zijn cut-off . iets beschermend in het zwart wat Mel Gibson ook aan had.

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.22.36Ons lekke banden avontuur liep uiteraard weer goed af. Ton (black beaty genaamd door zijn honger naar swartzkopf) had het druk met zich zelf lmen of hij op de moter zat en vermaakte zich kostelijk.

de woestijn om het gat op te sporen…

Nu 22.00 uur Marrakech waar we begonnen 9dagen terug.

Vervolgverhaal.
We rijden verder en de ene moter loopt zuiniger dan de ander dus tappen we van zuinige moters benzine af om bij de dorstige te kieperen. Lang leve het avontuur en verdomd net als alle moters dreigen droog te lopen rijden we tegen een pompstation aan, p f.
Met volle tanken rijden we het laatste stuk van deze etappe en tevens laatste stuk van onze reis. Ook deze dag was weer een absolute klapper. We rijden de hoge atlas over om bij marrakech te komen. Weer rijden we in de sneeuw, boven de 3300m en weer is het koud maar dat zal veranderen. We zakken lang- zaam af en komen langs prachtige adobe dorpjes die weer een zijn met de bergen en nauwelijks opvallen.

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.22.44Barre zorgt ervoor dat Ruud niet plat gewalst word door een overspannen Marokaan.
Er moest benzine verdeelt worden en Barre zijn moter stopt er mee in een heerlijke uitzichtlose bocht.

Als de dorpjes ophouden begint er een geologisch kleuren schouwspel wat zijn weerga niet kent. De bergen gaan van okergeel naar terra rood of van mangaan naar groen of oranje. Allemaal geoxi- deerde lagen die hun afkomst verraden door hun kleur.
Maar er gebeurt ook zomaar een hoop mechanische onrust wat enorm ophoudt maar allemaal opgelost wordt. Dat is ook zo een lekker gevoel als de mannen een dode motor ets weer in leven brengen, een soort reanimatie van schroeven en bouten los en vastdraaien.

Pas om 18.00 uur rijden we de buitenwijken van marrakech binnen over een gloednieuwe 4 persoons snelweg. We rijden met 7 motoren breed de stad binnen en geeft een enorm euforisch gevoel van we heb- ben het weer ge kt want makkelijk was het zeker niet deze keer.
Op een plein midden in de stad wacht de verhuurder van de motoren ons op om de etsen te ontvangen. Alles nog heel en ging dus voorspoedig.

De temperatuur is inmiddels naar de 34+ opgelopen en we komen drijfnat in het hotel aan. We vergis- sen ons in de hotelkamer en na het gebruikelijke geharrewar belanden we op onze kamers. Tjonge wat hebben we weer een mooie dagen gehad met zijn alle en wat zijn we aan elkaar gewaagt. Was absoluut een supertrip dankzei iedereen zijn inzet en blijven we vrienden voor het leven, maar dat waren we toch al.

Zat 1-april Marrakech 6 uur. wakker om te vetrekken maar eerst nog de ko ers pakken en zo.
Ton grapt dat hij het gevoel heeft of we er de eerste dag pas zijn. Was laat geworden want de mannen hadden wat te vieren…

case

Schermafbeelding 2017-04-03 om 18.22.51Jong geleerd is oudgedaan denkt deze jonge vlegel. Maar ik moet het toch beter dan dan mijn vader want een half uur werk en dan 4€ verdie- nen zet geen zoden aan de dijk. Maar wij waren gered en blij na- tuurlijk. Onze sec. kon het niet laten om hem het dubbe- le te betalen.

You may also like...

1 Response

  1. Toon schreef:

    Fantastisch verhaal met prachtige foto’s. Proficiat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *