DAG 8 Marokko maart 2017

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.25.42Aziz en zijn technische perikelen, wat ter plaatse opgelost word.

Dond. 30 mrt 5.30
Ik geef het op. Slapen op een paardendeken direct op het beton is een drama. Volgens Tonnie krijg je hier als het volhoudt een diploma voor fakir. Maar Tonnie ligt in opbaar stand te snurken of hij op dons ligt. Zal mij benieuwen hou het met Ronald is want die was gisteravond vroeg afgehaakt wegens tijdelijke beperkingen.
Het hotel heeft last van het Groningen syndroom; overal scheuren en niet van die kleintjes ook. Als er een hotel instort in Marokko met 30 doden toerist dan weet ik waar. Toen we gister aan kwamen stonden de ramen wagenwijd open en nu weet ik waarom, het riool werkt niet lekker. De stank is niet te harden, zelfs erger als Tonnie zijn morning glory. Vliegen ook vliegjes zoemend om mijn hoofd . Snel weg hier.
Ton heeft een geluidsbox op zijn iPhone voor avonds, heel leuk allemaal alleen weet hij niet hoe hij uit moet. Dus op midden in de nacht springt dat klere ding aan en denk je dat het hotel echt instort.
Gisteravond nog naar de souk van Tinghir geweest en Marokko op zijn best meegemaakt. Wat een drukte in de nauwe steegjes en de pleinen waar de mensen elkaar verdringen of de waar wordt weggegeven. Foto’s maken blij een crime hier. Met een iPhone lukt het ook niet en zonder mijn strijders aan mijn zijde had ik aan de boom gebungeld vrees ik.

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.25.50Bouwkunstenaars weten van wanten.

Straks naar Quarzazate, de stad van de 1000 kasba’s. Maar er waren weer hiaten zoals gebruikelijk. Aziz start zijn monter, doet zijn benzinekraan open en de benzine stroomt via de overloop eruit als water. God- zijdank zijn de handigersts onder ons Ruud en Ronald zo ver dat ze begrijpen hoe het op te lossen. Er worden schroeven losgedraaid, bouten losgehaald, hard geblazen en net als ik in de put zink start Aziz de monter en de lekkage opgelost, een wonder. In alle consternatie wordt er een kettingspanner ontdekt die niet meer spant dus na een uurtje rijden we weer als nieuw omweg.
Dit ligt op een kruispunt van een oude caravan zoutroute en was vroeger het domein van de Glaoua-stam. Deze stam was vroeger de baas hier. Ze raakte in onmin met de regering maar werden gerehabiliteerd door de regering in 1956. Inclusief Franse overheersing zal het hier aardig onrustig geweest zijn.
De stad ligt in de Draa-vallei en tegen de hoge atlas aan. Gister zagen we zijn besneeuwde toppen alweer. De vallei is gevuld met dadelpalm door de vele oase’s hier. Je kan je nauwelijks voorstellen dat je hier zomers niet kunt zijn wegens de hitte; +50 is geen uitzondering. Quarzazate is ook klein Hollywood en het domein van de atlas studio’s.
Hier zijn o.a. de lms ben-hur, Riders of the lost ark, james bond etc etc. gemaakt. Kan je bezoeken maar
is 40 hectare groot en word dus niks. Niet zo min als we aid ben haddou ook moeten overslaan. Deze skar
is wereld erfgoed, deze stad uit de 11de eeuw is misschien wel de mooiste in zijn soort en was decor voor Lawrence of Arabië.

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.25.55Mac Gyvers

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.02De Todra kloof is top!

Onze Franse vrienden die ook in het hotel slapen zijn wakker en maken meer herrie dan een heel kippenhok, ga eruit, ben het zat, zal Tonnie nog maar even laten slapen want die hee het nodig volgens Renate.
Straks rijden we de koninginnen rit! Word vast meer dan geweldig!
We rijden nog steeds op schema, een wonder. Gister met Ruud nog overgehad omdat we eigenlijk te veel kilometers bedacht hadden per dag maar we rijden ze gewoon iedere dag uit. We hoefden niks in tekorten, integendeel we verzonnen er uitstapjes bij door rivierbedingen want daar houden ze zo van de mannen…

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.09De ezels balken op straat nu ga kijken waarom, carpe Diem!

19.30 Quarzazate
De koninginnenrit was het zeker, de parel op de kroon maar wat een sloper was het.
De Todra kloof gaat over in de gorges de dades en is bijna 200 km haarspeldbochten. Het loopt in een lus. Dus hadden de reisleiders een kortere weg bedacht door een stuk af tesnijden. Het a e snijden stuk was 40km winst dus dat was lekker alleen de tijdwinst viel tegen. Over 30km deden de moeiteloos 3 uur. De weg was een droge rivierbeding en geen enkel plaveisel te bekennen. Het was een facineerende stuk Marokko maar wat gingen we kapot. De kloof was enorm met steile wanden hoogteverschillen en prachtige rode en gele
rots wanden. Na een uur word je wat onzeker, rijden we wel de goede kant op en zo. Vragen kon het alleen aan de stenen dus moesten we door. We raken bezweet, de jassen blijven aan want de kans om te vallen is levensgroot. Na iedere bocht hoop je op bewoonde wereld maar die liet lang op zich wachten. Ondanks het worstelgevecht met je moter om te blijven rijden en niet te vallen is iedereen enorm onder de indruk van het natuurschoon.

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.09Onderweg richting de top, even boven de 3200m

Toen we eindelijk eruit waren en weer op het redelijke asfalt waren stopten we bij een klein eethuisje waar een echtpaar eieren voor ons bakte en theezetten. Aziz vroeg aan de man of hij er weleens kwam en moest hij hard lachen. De enige die er komen zijn Europeanen wij niet denk je dat ik gek ben zei hij en ik moet toegeven dat hij wel een beetje gelijk had…

De enige Marokkanen die er komen zijn vrouwen die voer zoeken voor hun vee. Die gaan om 2 uur mor- gens van huis en komen 17 uur aan voeren het vee en gaan slapen en dat iedere dag. We zijn ze tegen geko- men, oersterke vrouwen net als de Hollandse…
Bijgekomen vertrekken we voor de gorges de dades. Het is een 60km lange afdaling over godzijdank asfalt en is ook fascinerend prachtig. Je moet zien gewoon anders geloof je me niet. Ik kan het wel beschrijven hoe indrukwekkend de kleuren en de bijzondere rotsformaties zijn maar zo een indruk valt met geen pen te beschrijven en ik heb toch al heel wat gezien in de wereld. Ronald gaat van de zomer naar de grand ca- nyon toe en dat lijkt erop, zal mij benieuwen wat hij het best vond als je dat kan stellen.

Beneden aangekomen zijn we bijna weer in Tinghir en dan moeten we nog 200km naar Quarzazate. Ook een prachtige weg maar we zijn vol van alle indrukken en rijden in een streep langs Zagora naar Quarzaza- te.

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.16Rijden onder de rook van de besneeuwde atlas gebergte moet je beleven!

Het is hetzelfde hotel van 4jr terug maar ik herken het niet meer. Ze zijn het onderhoud vergeten en is een verlopen bende van jewelste. We krijgen een kamer wat lijkt op een cel van een bajes en Aziz doet zijn be- klag en we krijgen grotere kamers gelukkig.
Voordat iedereen verhuisd is loopt alles door elkaar naar zijn nieuwe vertrek te zoeken maar uiteindelijk keert de rust terug en kunnen we zwemmen. Niet dat dat zal gebeuren want ton en Ron waren de tempera- tuur nog niet vergeten van de vorige keer.

Vandaag weer boven de 3000m geweest met alle kleren aan voor de veiligheid maar ook omdat het niet warm was. Als je zakt naar beneden gaat de temp zo naar de 28 gr maar nu loopt iedereen te zoeken naar zijn trui zo hard als het a oelt
Morgen de laatste trip richting Marrakesh via de hoogste berg van marokko

case

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.32 Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.26.44

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *