DAG 3 Marokko maart 2017

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.05.32Wakker worden en even geen rondje gezwommen

Zat 25-3-2017 Beni Mellal
6 uur. Wakker.
Naast me ligt Tonnie tevreden te ronken als een stoomlocomotief. De vogels hebben me wakker ge oten, mooiere manier om te ontwaken is er niet.
Gelukkig hier geen indiaanse toestanden met koude douchen maar gewoon zo heet als je vel het kan ver- dragen, heerlijk. Als het niet warm is blijf je koud als een stoeptegel gewoon en na een paar dagen ga je er vanzelf grauw uitzien. Het rijden hee wel iets weg van Nepal alleen veel betere wegen tot nog toe, en i.p.v. de Tata trucks rijden er scania’s met iets netter rijdende chau eurs. Het rijden opzich is eenvoudig, als je uit een stad ben gaat er een weg naar de volgende stad met af en toe een splitsing ertussendoor. Van Aziz heb je veel gemak omdat hij Arabisch spreekt en als er calamiteiten zijn zoals gister met het elektrische probleem van onze Ronald toch veel plezier hee . Zeker omdat je in notie een volksopstand om ons heen hebt incl. de lange arm. Van de lange arm hebben wij alleen maar gemak, ze zorgen eerder voor hulpvaardigheid als treinages d.m.v. boetes of ander ellendigheden. Aziz vertelde over de agent (die er uitziet als een gardia ci- viel alleen zonder medailles) die opdracht kreeg van zijn meerdere (voor ons onzichtbaar, zonder pak aan) om te zorgen dat wij veilig en rijdend weer weg konden en zo geschiede het ook. Onderweg veel roadblocks voor controles van papieren etc. Maar ook daar wordt iedereen aangehouden behalve wij. In een land met meer religieuze stromingen als schapen is dat begrijpelijk. Maar ondanks dat lee iedereen naast elkaar zonder noemenswaardige problemen. Zelfs de joden die hier in grote gemeenschappen leefden kunnen dat zonder grote problemen uithouden. Dit is enige Arabische land waar dat kan en waar de dames die niet re- ligieuze gekleed zijn niet gestenigd worden. Iedereen kan zijn ding doen, tenminste wat ons opvalt de eerste dagen.
Gisteravond brak de moesson los en keken mijn weg met gezichten die boekdelen spraken naar buiten. Maar niks van over want we hebben weer strakblauwe luchten alleen wat frisjes. Langs me vliegt Tonnie die niet van steenkoude vloerenhout op zijn blote voeten richting toilet. Het is tijd voor ontbijt

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.05.39De eerstesneeuw voor sommigen dit jaar

We zijn weer 500 m verder. Is het de koppeling niet dan is het de olie wel. Een wonder dot 5 vinden ze ook nog. Nu ligt er een belangrijk schroe e in het grind Rn liggen de mannen op hun knieën te zoeken.. Hopelijk lukt het
Bij een stop doet zich altijd iemand aan die wat te verhandeling hee . We staan stil op een vlakte weer eens en plotseling staat er een Berbers voor je neus die je een meteoriet aanbied

Nu zijn dit niet alledaagse vondsten maar dit is zo vreemd wat zich voordoet
We rijden in de midden atlas en het zoab is wel erg open geworden. Het weer is prima, de richting borden zijn afwezig en bij Aziz sluipt de twijfel zijn hoo in.
De splitsingen talrijk en onoverzichtelijk maar de vergezichten zijn onvergetelijk.
Ik denk dat het qua natuurschoon een van de mooiste landen zijn van de wereld.
We rijden de atlas in en we raken de hoge toppen kwijt omdat we ertussen gaan rijden en van hoog Naar laag gaan. Dus iedere 100 m hoogteverschil wordt het landschap anders a ankelijk van hoeveelheid water en mineralen. De valleien gaan van dieprood naar okergeel en de vegetatie van droogte naar groene vochtige valleien.
Rechte wegen bestaan niet meer net als kuilen vrij asfalt.
We zitten nu in Knenifra een redelijk grote stad met een bank, ook handig op zijn tijd.
Het is nu 14.30 en als het eten op is moeten we fez halen, dat is de goal.
Word krap weer, als het lukt is ok zoniet veranderen we het plan
Nu eten
Barre en stengeltje raken in shock als ze merken dat ze gewoon binnen kunne roken
Dagen keurig uiten gerookt maar als je je ogen open doet rookt iedereen gewoon overal, wat een land!

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.05.46Crisus in marokko met het weer, net geen vorst

Fez 19.00 uur hotel
430km is genoeg hier. Gewoon 10 uur rijden met een half uurtje pauze. We hebben hoogvlaktes (even onder de 3000m) gehad van rond het vriespunt en dat nekt je. Je wordt stijf en je word koud maar zo gauw je weer daalt ontdooi je weer en gaat het weer. Fez is ook al op 2000 m en niet echt warm.
We hebben in de sneeuw gestaan en sneeuwballen gegooid in Marokko?
Ik weet het, het klinkt vreemd maar het is echt waar. We zijn door een bos gereden waar het net lijkt op het zwarte woud in Duitsland incl. huizen. De huizen hebben steile daken om de sneeuw eraf te laten glijden en de bossen staan vol met atlas ceders. De bomen zijn soms wel 100m hoog en hebben een enorme omvang. Prachtig om te zien en heel plaatselijk want verder dan hier zie hè ze niet. Met kim reden we ook hier 10 jaar terug op de HD en toen hadden we ook alles aan midden in de zomer.
Ik weet het nog als de dag van gister dat we fez binnenreden en er is weinig veranderd als je de stad binnen rijd. Er wonen meer dan 2.000.000 mensen en is dus druk.
Ik hoop dat we het morgen warmer krijgen als we richting Algerije.
Tonnie en Ronnie en zijn ingestort, overal pijntjes en stij eden. De rest zwijgt maar voelt hetzelfde. Nog maar 8 dagen te gaan.Behalve onze rudi dan die had nergens last van.
Morgenochtend is de bedoeling dat we naar de leerlooierij van fez gaan maar het zal mij benieuwen wie er mee gaan.
Ik was deze trip al prettig verrast over de afstanden die we lopend afgelegd hebben. Mijn vrienden doen na- melijk het liefst aan zo min mogelijk beweging, we zullen zien

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.05.46de hoge alpen zijn top, de wegen minder….

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.05.59tonnie met zijn vrien
dinnen

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.06.11cedrus atlanca glauca bos

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.06.05de minaretten zijn vierkant in maroc, maar maken er niet minder herrie om

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.06.20ronald

Schermafbeelding 2017-03-26 om 12.06.26onderweg to nowhere

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *