DAG 2 Marokko maart 2017

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.24Uitzicht op de atlas vanuit het hotel

Gisteravond ging het ligt snel uit,2 uur op is te vroeg gewoon.
We aten tussen de Marokkanen in het hotel. Omdat het koud is en de kachel niet brand zijn er geen kap- stokken nodig. Het volk eet met al zijn kleren aan. Het geloof is voor 100% moslim en dat maakt het nog meer aangekleed omdat de dames een hoofddoek dragen en veelal een dikke jas met een bontje. De mannen dragen een ka an met slippers. Er wordt met de handen gegeten dus er is geen gekletter van bestek. Buiten is het warmer dan binnen omdat de koude blij hangen. We eten lekker kip met rijst en groente en drinken een bier erbij. Na het eten speelt Herbert gronemeijer in een veel te koude ruimte en we houden het voor- gezien tenminste degene die er genoeg van hebben. In mijn tas vind ik gelukkig mijn regenpak die dus niet vergeten was, gelukkig!
Tonnie oefent een paar keer om op de hoge cross Honda te komen. Ze zijn gewoon erg hoog als je een harley gewend ben, maar het lukt dus kan hij rustig slapen. Was wel heel sfeervol om onze volumineuze Tonnie te zien martelen om op het Japanse vernu te komen.
Vorige maand was er een andere groep rijders uit Heiloo ook hier wezen rijden en hadden meer dan 22 lekke banden gehad. Ook hadden er een aantal rijders opgeven omdat er zoveel valpartijen waren dat ze het niet meer zagen zitten. Dat uitgang punt verwerpen wij en we komen met zijn alle over de eindstreep zonder brokken.

Vrijdag 24 maart 6.30 uur Ik schrik wakker, jezus net niet verslapen, dat mij dat kan overkomen! Maar het mooiste is de lucht is blauw! Alle doom scenario’s liggen in de prullenbak want de zon komt zo meteen op! Yes! De temperatuur is tegen het vriespunt dat is een beetje jammer maar dat is niet erg. Nu naar beneden ontbijten en het feest kan beginnen.

Weer 6.30. Als je de klok niet terugzet is geen breakfast nog… Beneneden gekomen zegt de nachtwacht dat ernog geen breakfast is, net op het moment dat we onrust willen zaaien wijst de slimmere Marokkaan dan wij naar de klok en tussen alle wereldklokken door kijk ik tot mijn stomme verbazing naar de goede klok en begrijp ik dat we de verkeerde tijd hebben. Ton gaat over in een hoogwaardige discussie over de telefoon met Renata, we hebben de tijd nog even

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.30onderweg kom je de hele dag schaaphoeders tegen

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.37

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.43Stuwmeer in de hoge atlas

Aziz stelt voor om aan de griesmeel te gaan bij het ontbijt
Dus ik zeg ok en begeef mij maar de eetzaal
Onderweg zie ik het volk het griesmeel verorberen meteen schuitje olijfolie zonder suiker
Daarbij maken ze meer herrie dan mijn jonge herder die zijn avondeten verorbert
Die wijzig mijn plan en neem een stuk stokbrood met jam
Op het slurpen na van de pap zijn de maroks uiterst vriendelijk en correct
Als het eten klaar is gaan ze keurig in de rij staan zonder onrust te zaaien
We vertrekken eindelijk en rijden door de hectiek van de ochtendspits van marrakech
De rijstijl is als in India; de grootse wint gewoon en je snijdt af als je groter bent. Wij zijn de kleinste en delfen het onderspit, het is snel duidelijk hoe het spel gespeeld wordt. We zijn het gewent na 5 x India en rijden snel de stad uit. De bebouwing verandert van beton naar adobe en we rijden de middeleeuwen in.
Rechts van ons licht in alle glorie de lage atlas met zijn besneeuwde toppen. Rechts zijn de groene zacht glooi- ende heuvels als een patchwork voorzien van dadels, olijf, graan of linze velden. Of gewoon de leegte van het door de tijd oude afgeslepen landschap. We zijn weer de hoofdrolspeler in onze eigen lm, en mooier kan je niet hebben. We gaan constant omhoog en het wordt kouder. Maar de prachtige blauwe lucht verandert in een dreigende Hollandse donkere wolken massa en maar hopen dat het droog blij . Mijn medestrijders zijn hun telefoons aan het voorzien van Marokkaanse simkaarten dus het duurt nog even. Je kan nog gewoon sim kaart kopen zonder legitimatie net zoals bij ons vroeger. Hier zijn gewoon weinig badr Hari’s….
We gaan weer om het zoab in verruilen voor gravel paden, lekker.

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.49Nu 20.00 uur en we zijn in Beni mellal Een grote stad ergens gedrapeerd tegen de hoge atlas aan.
Onderweg stopte Ronald zijn moter er mee net toen we begonnen waren aan de eerste klim het atlas geberg- te in. De wegen waren zo steil en voorzien van haarpins dat het wel een half uur duurde voordat ze er twee miste.
De zoektocht nam 1,5 uur in beslag om het te vinden. De monteurs kwamen plotseling overal vandaan en door onderdelen van een goede moter over te zetten vonden we een het; een stukken schakelaar!
Gauw weer alles inelkaar gezet, bedankte de hulpvaardige monteurs en vonden een wegschuur waar ze over- heerlijke tajine hadden, zit nog vol! Vervolgens naar de waterval van scha ousen wat bereikbaar was na een afdaling van 350 treden. Mijn strijders hadden zich verblijd met een soort skischoen en liepen naar beneden of er een spijker door de zool stak. Iedereen overleefde het zonder pillen onder de tong en weg vervolgde zich richting Beni Ali.
We rijden over hoge bergkammen en diepe dalen. Zien in afgrijselijke dieptes enorme stuwmeren liggen, maar het mooiste van alles was het licht. De zonsondergang was werkelijk adembenemend mooi. Zelfs mijn kleurenblind hoo raakte gefascineerd door het kleurenpalet wat we voorgeschoteld kregen. Het veranderde iedere minuut en ik had moeite om me te concentreren op de weg. De afgronden waren eenvoudig te diep dus je moest wel helaas. We reden bijna met donker de stad in waar het de tegenovergestelde wereld was van waar we vandaan kwamen. Ben Ali is groot, rumoerig, voorzien van schreeuwende neonverlichting en agen- ten die als je de weg vraagt je de verkeerde kant op sturen. Dit is eigenlijk de eerste keer want de lange arm is hulpvaardig en streng hier. Onze o road itsende Honda zijn voorzien van spijkerbed buddyseat.
Ons hotel is een hypermoderne kolos op zijn Marokkaans. Het is donker, vochtig en enorm ruim en vooral anders. Maar Aziz hee bezorgd dat er bier is. De mannen zitten hangend op kruk een bier te nuttigen want zitten kunnen ze nog niet.
Het typen is nu over want mijn huisgenoot vindt het nodig om zin boom boom box te testen.
Gelukkig draait hij black sabbath met children of the grave en kan de avond niet meer stuk

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.58.57vrijdag is de dag des heren

Schermafbeelding 2017-03-26 om 11.59.03

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *